Studentu un pasniedzēju iecienītākās interneta vietnes un lietotnes studijām, darbam, hobijiem un komunikācijai

lietotnes, aplikācijas studijām, darbam

No 19. līdz 23. martam visā Eiropā norisinās «VISS Digitāls» nedēļa jeb kā to dēvē Latvijā «Digitālā nedēļa». Par godu šim notikumam aptaujājām RTU Cēsu filiāles studentus un pasniedzējus, lai uzzinātu par iecienītākajām internetā vietnēm un lietotnēm, kas tiek izmantotas ikdienā, saistībā ar studijām, darbu, hobijiem vai komunikācijā ar draugiem, ģimeni utt.

Bez īpašiem pārsteigumiem, iecienītākās vietnes studentu un pasniedzēju vidū ir sociālās saziņas platformas:  whatsapp: «ērta saziņa ar draugiem»; facebook vēl joprojām saglabā savas līderpozīcijas: «laba platforma, kur socializēties un uzzināt dažādus jaunumus»; instagram: «ērta aplikācija, kur var redzēt, kā citi dzīvo, un ir iespējams iegādāties dažādas lietas.» Tādas izklaides vietnes kā spotify: «ērti klausīties visas pasaules mūziku.»

Starp lielākai daļai zināmajām vietnēm un aplikācijām, izvēlējāmies tās, kas varētu noderēt studijām, hobijiem vai papildus izglītības iespējām.

Youtube: lielākai daļai no mums šis kanāls asociējas ar mūzikas klausīšanos, filmu un video par kaķiem skatīšanos. Tomēr šis ir lielisks avots, kurā smelties gan teorētiskās, gan praktiskās zināšanas, ar klāstu daudzveidīga izglītojoša satura (te gan atceramies par kritisko domāšanu un mediju lietpratību).
RTU Cēsu filiāles direktors Alvis Sokolovs, kura darba diena sākas un beidzas maršrutā Valmiera – Cēsis, Youtube klausās lekcijas.
Viņa iecienītākie kanāli:
TEDxTalk, kur, kā viņi paši raksta – vietējie runātāji stāsta vietējai auditorijai par visu, sākot no politikas līdz pat vides piesārņojumam; kanāls par nedaudz šaurāku problēmu Vsauce: «Kanāls radošai domāšanai. Video par zinātniskām, psiholoģiskām, filosofiskām un tehnoloģiju tēmām.» Savukārt pavisam konkrēts kanāls Нескучный Саунд ir veltīts mūzikai, par to kā tā tiek radīta, izpildīta, aranžēta utt. «Man patīk šis kanāls, jo tajā vieglā un atraktīvā formā tiek stāstīts par mūziku».

VIETNES UN LIETOTNES MŪZIKAS APGUVEI

Turpinot mūzikas tēmu, viena no pievienotajām vērtībām šai mini aptaujai filiālē – mēs uzzinājām, ka mums ir vesels ģitāras entuziastu bariņš, kas nozīmē tikai vienu – Zinātnieku naktī mums būs vesels ansamblis. Par mūsu mūziķu iecienītākajām vietnēm.

Ultimate guitar:  interneta vietnēm, ko lieto filiāles ģitāristi: «Šis ir lielisks portāls ģitāristiem, bundziniekiem, pianistiem. Te var atrast gan notis dziesmām, gan palasīt gudras domas forumā

RockSmith: video spēle jeb interaktīva mācību programma, kur apgūt elektriskās ģitāras un basģitāras spēli.

FL Studio: mūzikas producēšanas vide vai digitālā audio darba stacija. Šajā vietnē ir viss, kas nepieciešams mūzikas radīšanai: ierakstīšana, sekvence, montēšana, miksēšana un atskaņošana.

VIETNES UN LIETOTNES IZGLĪTĪBAI

No mūzikas pasaules uz ne mazāk interesantām nozarēm jeb nedaudz par platformām, kur papildināt zināšanas un prasmes:

Programmēšanas apguvei: 

Freecodecamp: bezmaksas interaktīva mācību platforma programmēšanas apguvei ar iespēju piedalīties reālos projektos.

Codeacademy:  interaktīva tiešsaistes platforma, kas piedāvā bezmaksas programmēšanas apmācības 12 programmēšanas valodās, tai skaitā Python, Java, JavaScript, Ruby, SQL, Sass, HTML and CSS.

Master Android: platforma Android aplikāciju izveides apgūšanai. Aplikācijā 250 stundas, kas aptver visu Android konceptu. Apmācības ir iedalītas 4 līmeņos pēc lietotāja pratības.

SoloLearn: mobilā sociālā platforma, kas piedāvā programmēšanas apmācību 13 dažādās programmēšanas disciplīnās. Apmācības satur nelielus video un interaktīvus pārbaudes punktus, kā arī praktiskās nodarbības.

Scratch.mit.edu: Masačūsetsas tehnoloģiju institūta radīta vietne galvenokārt bērniem, kuru var izmantot tiešsaistē vai lejupielādēt datorā. Piedāvā vizuāli saprotamā, intuitīvā un vizuāli baudāmā veidā mācīties likt kopā kodu blokus, vienlaicīgi veidojot spēles, filmiņas un citus interaktīvus materiālus. Kodu kopā ar interaktīvo materiālu var augšupielādēt platformā un skatīties citu dalībnieku kodus un radīto.

Tiešsaistes izglītības kursi: 

Coursera: tiešsaiste platforma, kas tika dibināta kā jaunuzņēmums, darbojas ar universitātēm un citām organizācijām, piedāvājot tiešsaistes kursus, specializācijas un arī zinātniskos grādus inženierzinātnē, bioloģijā, medicīnā, tehnoloģijas, humanitārajās, sociālajās, finanšu, digitālā mārketinga jomā, matemātikā un datorzinātnēs. Piedāvā sertifikātus.

MITOPENCOURSEWARE: Masačūsetsas tehnoloģiju institūta atvērtie kursi. Šeit iespējam apgūt kursus dažādās nozarēs, sākot no aeronautikas, līdz pat filosofijas kursiem.

edX: dažādu universitāšu kursi, ar visplašāko tēmu piedāvājumu. Šajā platformā piedāvātie kursi ir gan noteiktā laikā limitā, kas nozīmē, ka jāseko kursa grafikam, gan self-paced, kas ļauj mācīties pēc paša noteiktā laika ietvara. Piedāvā sertifikātus.

Šeit materiāls, kas palīdzēs izvēlēties sev piemēroto MOOC (https://www.reviews.com/mooc-platforms/)

VIETNES IEDVESMAI PRAKTISKIEM TRĪSDIMENSIJU PROJEKTIEM

Thingervise: vietne, kurā lietotāji dalās ar pašu radīta 3D dizaina failiem. Šeit var atrast gan pamācību kā veidot 3D dizaina objektus, gan kā izmantot 3D objektus mācību procesā. «Patīk, jo ir bez maksas. Ērti sadalīta pa frakcijām, labi strukturizēta vide. Lietotājiem ir iespēja dalīties ar savu darbu gala rezultātu, lai salīdzinātu ar  oriģinālu un citu lietotāju darbiem.»

Pinshape: šajā vietnē lietotājiem ir iespēja iegūt vairāk kā 13 000 (bez maksas un maksas) STL failus. Mērķauditorija – dizaineri un cilvēki, kuriem 3D printēšana ir hobijs.

InstructablesDIY – dari pats- idejām. Šeit Jūs atradīsiet pamācības 3D objektu izveidei, CNC, elektronikā, amatniecībā, šūšanā, dizainā, nodarbības bērniem un pat vebinārus. Šajā vietnē iedvesmu smeļas mūsu kreatīvas laboratorijas vadītājs Armands. Tieši šeit viņš ieguva pāris idejas CNC frēzes izgatavošanai.

LIETOTNES VIDEO, FOTO, GRAFISKĀ DIZAINA UN MŪZIKAS RADĪŠANAI

Scene Scoutapp: foto un video kopienas aplikācija, kas palīdz fotogrāfiem un video grafikas speciālistiem atklāt vietas foto un video sesijām. Aplikācijā atrodamas lokācijas vietas, kartes. Dalīties ar iecienītām vietām, veidot saistošu portfolio.

Pocket Light meter: mobils gaismas mērītājs foto un video uzņemšanai ar manuālajām kamerām.

VSCO: mobilā aplikācija, kas ļauj lietotājiem ar aplikācijas palīdzību uzņemt fotoattēlus un rediģēt tos, izmantojot dažādus filtrus. Šī lietotne kalpo arī kā platforma, lai dalītos ar fotogrāfijām.

Canva: grafiskā dizaina vietne, kur ikviens, izmantojot vietnē atrodamos instrumentus, var veidot plakātus, banerus, afišas, bukletus, infografikas un citus grafiskos materiālus. Viena no vietnes lielākajām priekšrocībām ir mākoņa risinājums, kas nozīmē, ka programma nav jāielādē datorā, pietiek tajā reģistrēties un visi darbi ir atrodami visās ierīcēs – planšetē, datorā, telefonā.

Boomerang: Instagram lietotne video veidošanai. Šajā lietotnē var veidot nelielas animācijas, kas tiek spēlētas no sākuma līdz beigām un beigām uz sākuma, kā to norāda aplikācijas nosaukums – Bumerangs.

LIETOTNES SPORTAM

Viena no priekšrocībām studējot mazpilsētā un vēl tik gleznainā apkārtnē kā Cēsis, iespēja sportot un nodoties āra aktivitātēm. Pāris lietotnes, kas palīdz iegūt datus, plānot maršrutus un sastādīt treniņa plānus vai izplānot maršrutus pārgājieniem.

Nike Run Club: lietotne skriešanas entuziastiem. Šī lietotne piedāvā dažādas metrikas – ātruma un attāluma mērīšanai, treniņa plānus un pielāgot mērķus, mērīt progresu. Šī platforma kalpo arī kā socializēšanās tīkls ar citiem sportistiem, daloties ar treniņiem, bildēm, salīdzināt progresu utt.

Endomondo: fitnesa lietotne dažādiem distances sporta veidiem – skriešana, slēpošana, riteņbraukšana u.c. Iespēja izmērīt ilgumu, distanci, nodedzinātās kalorijas. Lietotnē iespējams redzēt maršruta karti. Līdzīgi kā iepriekšējā lietotne arī šī piedāvā dalīties savos sasniegumos ar citiem lietotājiem.

LIETOTNES DARBAM UN MĀCĪBĀM

Dinamiskajā darba ritmā, ne vienmēr sanāk satikties, tādēļ iekšējā komunikācijā mēs izmantojam dažās platformas komunikācijai, darba deleģēšanai, projektu realizēšanai:

Slack: digitālā darba vide, šajā mākonī balstītajā platformā iespējams vadīt projektus, dod darba uzdevumus, komunicēt ar visiem komandas dalībniekiem kopā vai katru atsevišķi.

Trello: projektu vadības lietotne, kas ļauj veidot projektus gan visai organizācijai kopumā, gan individuālos. Vizualizētā darba plūsma palīdz pārlūkot projektu no tā sākuma līdz pat beigām. Ērtā un pārskatāmā veidā var sekot projektiem, kurus jau veic, kas strādā pie projekta un kādā stadijā projekts ir.

Google rīki: kalendārs, google drive, google forms u.c. Lielisks veids, kā glabāt savus dokumentus, plānot laiku mākonī un strādāt komandā, koplietojot, runājoties un koordinējot savu darbu.

Ja pēc šī visa vēl paliek laika laiskai peldēšanai internetā, tad reddit.com var atrast visu un par visu.

Lai izdodas atrast savus digitālos rīkus, kas padarītu mācīšanos interesantāku, darbu produktīvāku un dzīvi piepildītāku!