IETEIKUMI JAUNAJIEM STUDENTIEM

ieteikumi studentiem

Būt pirmkursniekam nemaz nav tik viegli – viss ir jauns un nezināms, studiju vide, studiju biedri, pasniedzēji un pats studiju process. Lai izmantotu visas iespējas, ko sniedz studijas, studēšana un studentu dzīve,  esam apkopojuši pāris ieteikumus iesākot jaunu dzīves posmu. , lai būtiskās lietas nepalaistu garām un izmantotu visas iespējas, ko sniedz studijas, studēšana un studentu dzīve. 

Iesaisties

Studēšana, protams, ir jaunu zināšanu iegūšana, bet būtiska studiju daļa ir socializēšanās. Draudzējies, iesaisties un dibini kontaktus, tie Tev nākotnē lieti noderēs. Šis ir lielisks laiks, kad iepazīt jaunus cilvēkus, kuri nāk no dažādām Latvijas vietām, kuriem ir dažādas dzīves pieredzes un vērtības. Kontakti un attiecības, kas nodibinātas studiju laikā, nereti ir lieliska iespēja atvērt īstās durvis nākotnē.

Izmanto tīklošanās iespējas

RTU ir viena no lielākajām absolventu asociācijām Latvijā www.alumni.rtu.lv, kurā aktīvi iesaistās dažādu jomu profesionāļi, kuri absolvējuši RTU. Tā ir lieliska iespēja tikties ar dažādu jomu profesionāļiem, kurus vieno viena Alma Mater formālos un mazāk formālos pasākumos.
Pievienojies RTU absolventu asociācijai https://rtuconnect.net 

Piedalies dažādos pasākumos

RTU Cēsu filiālē studentiem ne tikai ir iespēja, bet pasniedzēji aktīvi rosina studentus apmeklēt dažāda formāta pasākumus – biznesa konferences, atvērtās lekcijas, radošās darbnīcas, kas tiek rīkotas gan Cēsīs, gan tuvākajās pilsētās. Tā ir iespēja ne tikai uzzināt ko jaunu un gūt iedvesmu, bet arī iepazīt jaunus cilvēkus, iespējams, potenciālos darba devējus, kolēģus vai biznesa partnerus. 

Apmeklē theLAB Cēsis 

Pat, ja tu studē uzņēmējdarbību, un tev šķiet, ka programmēšana, zāģēšana, ploterēšana, lodēšana utt., nav priekš tevis, šī ir vide, kur apgūt lietas darot. Iespējams tevī patiesībā mīt apslēpts programmētājs vai elektroinženieris. The LabCēsis ir vieta, kur atrotīt piedurknes un gūt pieredzi darot, un ,protams, satikt līdzīgi domājošus vai pavisam atšķirīgi domājošus cilvēkus, kuru pieredze, idejas un domas, var sniegt lielisku pienesumu kāda kopīga projekta īstenošanā. 

Iemācies studēt un plānot savu laiku

Viena no daudzajām pozitīvajām lietām studējot – Tu studē to, ko izvēlējies. Ja esi izvēlējies studēt inženierzinātnes, eseju rakstīšana par ASV starpkaru periodā ir aiz muguras (vismaz pagaidām), un tagad tu pilnībā vari nodoties matemātikai, fizikai, elektroapgāde, programmēšanai vai grāmatvedībai. Bet studijas nenozīmē tikai lekciju apmeklēšanu, vēl ir laboratorijas darbi, zinātnisko rakstu studēšana, referātu rakstīšana utt., kas prasa lielu pašdisciplīnu un spēju pašam apgūt vielu. Izvēlies sev piemērotākās mācīšanās metodes, kas tev liekas visreālāk īstenojamas un turies pie tām. Neatliec lietas līdz pēdējam, tā Tu veidosi sliktu ieradumu no kura būs grūti atbrīvoties nākotnē. 

Izmanto iespēju un dodies apmaiņas programmās

Studējot RTU ir iespēja piedalīties prakses mobilitātē Erasmus+, kas ir lieliska iespēja gūt starptautisku pieredzi un zināšanas, iegūt jaunus draugus un iepazīt dažādas kultūras. 

Ieteikumi no RTU Cēsu filiāles studentiem 

Natālija, absolvējusi studiju programmu “Uzņēmējdarbība un vadība”  

  • Noformē studenta karti, lai izmantotu studentu atlaides;
  • Izveido sava kursa WhatsApp grupu, lai būtu informēts, kurā telpā notiek lekcija un vai tā notiks;
  • Apmeklē ne tikai lekcijas, bet arī citus seminārus, forumus u.c.;
  • Sāc domāt par prakses vietu savlaicīgi. 

Paula, studē studiju programmu “Datorsistēmas” 

  • Kārtīgi pieraksti lekcijā, tas nozīmē mazāk darba mājās un, iespējams, šokolāde no kursa biedriem, kas vēlas pierakstus aizņemties;
  • Veidojot pirmo referātu, uzreiz sāc mācīties par RTU studiju darbu noformējumu. Metodiskie norādījumi darbu noformēšanai ir pieejami internetā;
  • Izveido grupas e-pastu. Google Drive regulāri dalieties ar saviem pierakstiem, lai kopīgi veidotos mācību palīgmateriāls visai grupai.

Veiksmīgas studijas!