Visual Basic for Applications jeb VBA!

Visual Basic for Application jeb VBA  ir programmēšnas valoda, kas pirmo reizi tika izmantota  kopā ar Microsoft Excel 5.0 1993. gadā. Tā kļuva polpulāra un to iekļāva arī citos MS Office produktos.VBA darbojas kā iekšējā programmēšanas valoda Microsoft Office lietojumprogrammās, kā piemēram, Access, Excel, PowerPoint, Word un citos. VBA ļauj lietotājiem pielāgot  un automatizēt to, kas ir pieejams MS Office lietojumprogrammās.

Visām MS  Office lietojumprogrammās ir iespēja izmantot VBA kodu, taču VBA plašākas pielietošanas iespējas ir lietojumprogrammā Excel. Piemēram, izmantojot  VBA, var automātiski izveidot pārskatu no MS Excel datiem, ko tas automātiski apkopo.

VBA programmā Excel.

Vai VBA ir tas pats, kas Excel?  VBA uzlabo un papildina MS Excel iespējas. VBA un Makro var noderēt jebkurā jomā, kur darbojas ar MS Excel un tiek ievadīti, laboti un apstrādāti dati.

MS Excel bieži vien sākumā no VBA iespējām izmanto tikai Makro, lai automatizētu darbus, kas jāveic regulāri.  Makro fiksē lietotāja veiktās darbības un tās  ieraksta VBA programmas kodā  un pēc tam to var palaist atkārtoti. Izmantojot Makro, lietotājam pašam nav jāraksta programmas kods, to izdara programma.

Ja strādājat MS Excel, tad VBA ir pieejams, neatkarīgi no tā, vai Jūs to izmantojiet vai nē. Ja izmantojiet tikai makro, tad nav nepieciešamas programmēšanas zināšanas. Taču, ja vēlaties tos labot vai izmantot VBA citas iespējas, tad jau ir nepieciešamas programmēšanas zināšanas.

Izmantojot VBA programmēšanu, paveras daudz plašākas iespējas, kā piemēram, izveidot speciālas programmas vai papildu savas funkcijas. Viena no iespējamām jomām, kur varētu izmantot VBA ir finanses, kur ir milzīgs datu apjoms un dažādas veicamās manipulācijas.

Izmantojot VBA un/vai makro varat:

  • Ierakstīt Makro. Makro ļauj finanšu vai citu jomu  profesionāļiem automatizēt ikdienā veicamos atkārtojamos darbus un paātrināt to izpildi.  Makro var izmantot arī lai kopētu un ielīmētu vērtības, pielāgotu šūnu stilus visai darbgrāmatai. Varat parastus uzdevumus veikt vienkāršāk, automatizētā veidā.
  • Ievadīt datus. Izmantojot VBA ievades formas, ievadīt datus un pirms to saglabāšanas pārbaudīt to pareizību. Tādējādi nodrošinot, ka saglabātie dati ir korekti un samazinās nepieciešamība to pārbaudei. Tāpat VBA var izmantot, lai pieprasītu lietotājam ierakstīt noteiktus datus, lai varētu turpināt darbu. Piemēram, lai aizpildītu datus, lietotājam var būt nepieciešams vispirms ievadīt savu vārdu un paroli.
  • Pārbaudīt un/vai atjaunināt datus. Varat pārbaudīt esošos datus un ja nepieciešams tos labot, dzēst vai pārkopēt citu, to pārskatīšanai.
  • Organizēt informāciju, apkopojot, atlasot vai veidojot dažādus iespējamos risinājumus (scenārijus). Izmantojot VBA, var izveidot klientu sarakstus, izveidot rēķinus un citus dokumentus, analizēt zinātniskos datus un pārvaldīt datu attēlošanu. Tas var ietvert filtrēšanu, izmantojot dažādas situācijas, kas var atšķirīgi ietekmēt rezultātus.