Es stājos RTU…

Mani sauc Arnita un es esmu RTU Cēsu studiju un zinātnes centra uzņēmējdarbības un vadīšanas 1.kursa studente. Cēsīs es nonācu gluži nejauši bet nu esmu priecīga par iznākumu.

Pagājušā gada ziemas beigās apciemoju savu mūzikas skolas skolotāju. Stāstīju par nākotnes plāniem galvenokārt par stāšanos un studijām Jelgavas universitātē. Skolotāja apvaicājās, vai tiešām tik tālu jābrauc, vai nav kaut kur tuvāk, un vai neesmu domājusi par augstskolām Valmieras pusē. Uz to brīdi biju pārliecināta ka domas nemainīšu, taču mājās ar vecākiem apspriedām, un izlēmām, ka tas tiešām ir diez gan tālu, un finansiāli neizdevīgi.

Ar vien tuvāk nāca tehnikuma mācību beigās un lielais kvalifikācijas eksāmens. Biju iekārtojusies darbā un sāku domāt par tālmācības iespējām, jo tik ļoti patika darbs un protams arī samaksa. Ar mammu apspriedām un nolēmām, ka tomēr mēģināšu stāties budžeta studiju programmās, kas ir pilna laika klātiene, un ja neizdosies, studēšu tālmācībā. Pienāca kvalifikācijas eksāmens un izlaidums. Nākamajā dienā pēc tehnikuma izlaiduma, devos iesniegt dokumentus un pieteikumu. Manā pieteikumā bija ap 10 studiju programmām gan LU, gan RTU, pārsvarā uz bakalaura programmām, kas saistītas ar uzņēmējdarbību un vadīšanu, viena no tām bija pirmā līmeņa profesionālās izglītības programma, par ko es nobrīnījos, bet tomēr pieteicos. Par šīs programmas studiju vietu – Cēsīs es pamanīju tikai, kad atnāca SMS ar pirmās kārtas rezultātiem – biju saņēmusi iespēju iegūt vietu budžeta grupā, pirmā līmeņa augstākās izglītības studiju programmā Cēsīs, bet tas nozīmēja atteikties no tik ļoti jau iemīļota darba, dzīves Rīgā, un pārvākties uz Cēsu pusi. Ilgi domāju un izvērtēju visas iespējas, bet tomēr ģimene un draugi pārliecināja pieņemt šo iespēju. Man nācās izkāpt no savas komforta zonas un ikdienas rutīnas. Pats grūtākais bija atteikties no darba, bet tagad uz to atskatoties, saprotu, ka iznākums nebūtu bijis tik rožains, jo darba vietā notika lielas pārmaiņas.

Tā es pārvācos uz ģimenes lauku māju un 2.septembrī uzsāku studijas RTU Cēsu studiju un zinātnes centrā. Mani ļoti iepriecināja, ka kopā ar mani studē ļoti draudzīgi un atsaucīgi kursabiedri, tas studiju procesu padara vieglāku. Kopumā studiju process ir izveidojies ļoti sabalansēts un pat viegls, jo ir atrasta kopīga valoda ar lektoriem un ļoti labi saprotamies. Ja kas nav saprotams, varu droši jautāt, jo zinu ka sagaidīšu atbildi un lektori saprotami paskaidros.

Studiju sākumā es domāju, ka neko jaunu ne iemācīšos, dažus priekšmetus nācās tikai atkārtot. Bet tad pavērās iespēja darboties ar ideju par savu uzņēmumu, un ar lektores atbalstu pieteicos RTU IdeaLAB biznesa pirmsinkubatoram. Tehnikumā saskāros ar biznesa plāna konkursu un šķita ka šis process būs līdzīgs, taču kad saņēmu apstiprinājumu par uzņemšanu šajā projektā, uzzināju ka ir iespēja saņemt arī finansiālu atbalstu biznesa idejas īstenošanai. Pateicoties lektores un TheLab atbalstam, šobrīd aktīvi darbojos IdeaLab projektā ar idejas attīstīšanu. Tā ir lieliska iespēja ikvienam RTU studentam, kam ir kāda ideja, to pārbaudīt pirms tiek ieguldīti lieli naudas līdzekļi ar tikpat lielu risku. IdeaLab liek paskatīties uz jau iepriekš apgūtu teoriju no citas puses – produkts un uzņēmums būs veiksmīgs, ja klientam būs problēma ko produkts varēs atrisināt, taču ja produkts nebūs nepieciešams klientam un tas neatrisinās kādu klienta “sāpi”, nekādi mārketinga triki nespēs klientu pārliecināt iegādāties produktu. Pateicoties šim projektam, uz jūniju ir gaidāms jau pirmais idejas prototips.

Nu jau ir pagājis vairāk nekā pus gads, kopš pārcēlos uz dzīvi Cēsu pusē. Savu izvēli es nenožēloju, jo šis notikums ir iegrozījis mani citās sliedēs un iemācījis izkāpt no komforta zonas. Katru dienu izbaudu lekcijas ar saprotošiem lektoriem, aktīvi darbojos biznesa idejas īstenošanā, un cenšos izmantot katru iespēju, kas sniedz jaunas zināšanas un pieredzi.